【東方日報訪問】學足大戶 玩盡美市場外交易

August 3, 2017

 


大戶好似投行、以至對沖基金咁,好多時都會喺場外交易平台(OTC,Over-The-Counter)做大額交易,不過「這些機會」絕對唔係大戶專享福利,你懂的,孖妹一向都係「無懼世事變改,還是愈難愈愛……」愈新奇有趣嘅嘢,就愈吸引到我哋開File調查佢,我哋發現香港股友唔止有玩開OTC市場,仲要玩到飄洋過海,玩到去阿美利堅!


●美OTC市場年成交萬五億
吳:投資書作家、「美股隊長」 吳瑞麟

彩兒:你嘅美股股齡有10年,究竟有啲乜係可以滿足我「新奇」、「有趣」、「又好玩」三個願望㗎?

吳:你咪話你夏天掛住買衫裝身,搞到唔夠銀彈玩盡股市嘅,我有個方法係可以用少少錢就可以玩盡多國藍籌股,以至公司仔……嗱,就係美國嘅OTC市場喇。場外交易意思係喺交易所外進行證券買賣嘅市場,係一啲無形、無固定嘅市場,好似我同朋友之間一買一賣,咁都算係OTC㗎。

吳:美國OTC市場上市嘅股份,除咗一啲未合上市要求嘅小型公司、初創企業外,仲會有大量預託證券(ADR),係海外嘅大公司,例如任天堂(交易編號:NTDOY)、Louis Vuitton母公司LVMH(LVMUY)、Heineken(HEINY)、法國興業銀行(SCGLY)、軟銀(SFTBY)等等,甚至係香港股友追捧嘅股王騰訊(00700;TCEHY)都有上,佢哋唔使做符合美國會計準則嘅財務報表,就可以喺當地OTC上市,所以呢個市場嘅規則當然比交易所鬆好多啦,但要留意流通量,差價或會闊啲,而且交投較疏亦令人用唔到技術分析揀股,所以要好熟行業同公司先適合參與市場。

Kitty:咁多壞處都仲有人玩,即係有吸引之處啦!睇番美國主要交易中介之一的OTC Markets數據,話截至2016年底,佢哋全年做咗1,930億美元(約15,054億港元)成交,都真係唔嘢少。

吳:美股其中一樣令人趨之若鶩嘅係,買一股都已可入場,以任天堂為例,如係買日股,每手100股,以上周股價約35,000日圓計,就要超過24萬港元先可以入場喇,若然係OTC市場只係約38美元(296港元)就可做股東;以騰訊為例,以上周約270港元計,香港要27,000港元先買到一手,OTC市場只需34.28美元(約267.38港元)就買到一股。

吳:仲有呀,同一個交易時段就可以玩盡環球股票,又唔使將本金兌成多國貨幣,可以免卻麻煩同將外匯風險減低;而美國係有集體訴訟權,法制同香港唔同,當地小股東遇上不公平事件可以一齊告啲上市公司。

彩兒:你幾時開始喺美國OTC市場搵食,做過江龍好威威?

吳:梗係唔係啦,當時係被逼開始㗎,哈哈﹗喺5至6年前,當年我仲未完全用技術分析炒股,迷信「故事」題材,想博鈀金價格反彈,所以買入咗一間美國上市嘅鈀金公司,點知佢被交易所除咗牌,轉咗去OTC市場交易,最終都沽出股份,勁蝕﹗比較開心嘅一仗,就係趁任天堂嘅Pokémon Go熱潮買入股份,最終有逾兩成回報。


●門檻低 自建組合分散風險
D:散戶 Daniel

Kitty:點解你有近在眼前嘅港股唔玩,偏偏要炒到去美國,仲要玩到咁刁鑽?

D:其實我股齡有20年,美股就係2014年炒到依家,當時就玩埋OTC市場。我舊年8月起做埋職業投資者,依家港股同美股投資組合倉位係1比1,港股係藍籌股居多,而美股因為市場深度夠,所以指數成分股以外嘅大價股都會揸。

D:我恒常嘅美股組合投入嘅本金有六位數字港元,組合一般會由20至30隻股份組成,由於美股可以一股股買,入場門檻低,所以先可以用呢個數額資金,都做到咁分散風險嘅效果,我每周都會參考StockCharts Technical Rank(SCTR)調整組合嘅,所以我都算係被動式咁參與OTC市場,而唔係旨在發掘明日之星。我今年都試過喺OTC市場買入騰訊,不過賺幅唔多,好快就沽出咗。

彩兒:點先玩到美國嘅OTC市場,其實皮費重唔重呢?聽聞你一踏足OTC市場,就有一個極為慘痛經歷?

D:以往係做開IT嘢嘅,好鍾意喺網上搵資料做研究,唔怕網上做交易,不過要留意,美國OTC就唔係間間券商都有做,部分收費仲好貴添,我幫襯緊一間美國上市嘅券商,佢哋喺香港都有Office,交易費真係平絕全行,單邊佣金只係1美元(約7.8港元),OTC報價要另外每月畀3美元(23.4港元)。

D:藍寶石水晶玻璃供應商極特先進科技(GTATQ)以前係蘋果公司(Apple Inc.)供應鏈之一,喺2014年,我買入咗佢,點知佢產品唔合規格,搞到Apple唔再同佢合作,最終破埋產,股價暴跌約9成,除牌後就轉咗去OTC交易,我記得買入時係幾十蚊美元,喺OTC賣出係得幾仙,真係一殼眼淚。


●港人較熟悉新股場外交易
Kitty:其實港股嘅場外交易唔活躍,亦分開咗兩批市場,包括散戶場外交易同大戶嘅場外交易,目前散戶嘅場外交易多數喺證券行進行,交易類別以即將上市嘅新股為主,散戶最常用嘅新股場外交易中介包括耀才證券同輝立証券,新股喺上市前一日,可以透過呢類券商嘅暗盤交易,率先買入或沽售。

彩兒:至於大戶呢,幾年前時興嘅係黑池交易(Dark Pool Trading),個名都型過人!所謂「黑池」,係指交易所以外大戶專用嘅場外交易平台,買賣雙方透過黑池交易,令其他經紀唔可以獲知盤路或身份等相關交易細節。黑池交易指令執行時間縮短,提升交易效率,所以受到投行和券商等機構客戶歡迎。不過,黑池交易透明度低,投資風險高,證監會已在2015年禁止散戶進行黑池交易。

大戶場外交易嘅例子,就好似停牌超過兩年嘅漢能薄膜發電(00566),前主席李河君喺2015年12月喺場外以「賤價」每股0.18元人民幣,賣出漢能超過25億股,套現5.4億港元,出售價較公司停牌前3.91元,大幅折讓94.5%。

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Review

【隊長送🎁】華盛証券 輕鬆交易美股及ETFs

February 25, 2019

1/7
Please reload

Tag Cloud
Please reload

© 2023 by The Book Lover. Proudly created with Wix.com

  • Grey Facebook Icon